36.6 artık normal vücut ısısı değil: 10 yılda düştü, işte kabul edilen yeni vücut sıcaklığı

19. yüzyılın ortalarında, Alman hekim Carl Wunderlich tarafından belirlenen ortalama insan vücut sıcaklığı 37 santigrat dereceydi. Ancak yıllar içinde bu değer 36.6 santigrat dereceye indirildi ve günümüzde dünya genelinde bu sıcaklık, sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı olarak standart kabul ediliyor. Ancak, yakın zamanda Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, genel kabul gören 36.6 dereceyi sorgulayan yeni bir araştırma yayımladı.

Henüz çok az kişi tarafından bilinse de, son yapılan araştırmalar, ortalama insan vücut sıcaklığının son 10 yılda yaklaşık 0,03 santigrat derece düştüğünü gösteriyor. ABD’li araştırmacılar, yaptıkları analizlerin ardından 36.6 santigrat derecenin artık doğru bir vücut sıcaklığı olmadığına karar verdiler.

Yeni bir değer belirlenmiş olmasa da, bu sıcaklığın şu anda kabul edilen değerden kesinlikle daha düşük olduğuna inanıyorlar.

İnsan vücut ısısı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu değişikliklerin en önemli sebeplerinden biri, sağlık hizmetlerindeki iyileşmeler ve dünya genelinde insanların sağlıklarının daha iyi hale gelmesidir. Ayrıca, yıllar içinde hijyen konusunda daha dikkatli olmaya başlamamız ve gelişmiş ülkelerde temiz suya erişimin kolaylaşması da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu sebeplerle, vücut artık çeşitli hastalıklarla mücadele etmek için daha az enerji harcar ve bu da serinlemeyi kolaylaştırır.

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.