Şirket birleşme ve devralmalarında ‘imalat’ sektörü öne çıktı

2024 Birleşme ve Devralma İşlemleri Raporu: Hedef Şirketlerin Yüzde 18 Arttığı Tespit Edildi

Rekabet Kurumu’nun 2024 yılına ilişkin “Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”na göre, Rekabet Kurulu tarafından incelenen 131 birleşme ve devralma işleminden 2024’te hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğu ortaya çıktı.

Rapora göre, söz konusu yılda gerçekleştirilen bu işlemlerin hacmi bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 18 artarak 191,9 milyar liraya yükseldi.

Yapılan analizde, kökeni Türkiye olan tüm tarafların değerinin 75 işlemde 69,6 milyar lira olduğu belirlendi. Diğer yandan, tüm tarafların yabancı kökenli olduğu 7 işlemin değeri ise 4,8 milyar lira olarak hesaplandı.

En az bir tarafta Türkiye ve yabancı kökenli şirketlerin yer aldığı 49 işlemin toplam değeri 117,5 milyar lira olarak belirlendi.

İmalat Sektöründe En Yüksek İşlem Hacmi

Raporda belirtilene göre, ana faaliyet alanlarına göre incelendiğinde, hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde en yüksek işlem hacmi 54,5 milyar lira ile “imalat” sektöründe gerçekleşti. Geçen yıl bu sektörde 38 birleşme ve devralma işlemi gerçekleşti.

İmalat sektörünü sırasıyla 52,5 milyar lira ve 17 işlemle “toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı”, 22,7 milyar lira ve 16 işlemle “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” alanları takip etti.

Faaliyet kollarının alt kategorilerine bakıldığında ise “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanında 23 birleşme ve devralma işlemiyle en çok işlem yapılan alan oldu. Bu kategoride işlemlerin toplam değeri 9,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin faaliyetlerinin yer aldığı sektör ise 4 işlemle üçüncü sırayı aldı ve işlemlerin değeri 1,6 milyar lira olarak belirlendi.

12 Yıllık İnceleme

Rekabet Kurumu, 2013-2024 dönemi boyunca ortalama 226 işlemi inceledi. 2013’te 213 işlem incelenirken, 2016’da 209, 2020’de 220 işlem üzerinde çalışıldı.

İncelenen işlem sayısı 2021’de 310’a yükselirken, 2022’de 246’ya, 2023’te ise 217’ye düştü. Geçtiğimiz yıl ise Rekabet Kurumu tarafından gerçekleştirilen incelemeler, 2021 sayısını aşarak 311’e ulaştı ve bu dönemdeki en yüksek işlem rakamı olarak kayıtlara geçti.

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Trump: Hollywood’u geri getireceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, film endüstrisinin diğer ülkelerce yok edildiğini savunarak, Hollywood’un eski gücüne kavuşması için sektör temsilcileriyle bir araya geleceğini açıkladı. Yabancı yapımlara yüzde 100 gümrük vergisi getirilmesi talimatını da veren Trump, “Filmleri yeniden Amerika’da yapacağız” dedi.

‘Yıllık enflasyon 20’li rakamlara inecek’

Enflasyon verilerine ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temel mallarda enflasyonun ciddi şekilde düştüğünü, hizmet enflasyonunun ise yüksek seyrettiğini dile getirdi.

Rus imalatında daralma ikinci aya taşındı

Rusya’da S&P Global tarafından ölçülen imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Nisan 2025’te 49,3 seviyesine yükseldi. Bu değer, Mart ayındaki 48,2’lik üç yıla yakın dip seviyeden hafif bir toparlanmayı işaret etti. Ancak endeksin 50 eşik …

Altın mı, gümüş mü? ABD’li banka kritik yatırım aracını açıkladı

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, külçe altına yönelik güçlü merkez bankası talebinin altın-gümüş fiyat oranını yapısal olarak yükselten bir faktör olduğunu söyleyerek, altının gümüşten daha iyi performans göstermeye devam edeceğini ifadelerini kullandı.

4 aylık enflasyon farkı belli oldu: Emeklinin kesinleşen zam oranı değişti

TÜİK, nisan ayı enflasyon verisini yüzde 3 olarak açıkladı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 4 aylık enflasyon farkı yüzde 13,36 olarak kesinleşti. Milyonlarca emeklinin temmuz ayında alacağı zam, mayıs ve haziran verilerinin açıklanmasıyla netleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir