Dünya’ya çarpma ihtimali olan asteroid için risk iki katına çıktı

Risk halen düşük olsa da, bilim insanları asteroidin yörüngesini yakından izlemeye devam ediyor. 2024 YR4, Nisan ayına kadar gözlemlenebilir olacak ve Uluslararası Asteroit Uyarı Ağı’na ait teleskoplarla izlenmeye devam edecek. Ancak Nisan’dan sonra asteroidin parlaklığı azalacak ve Haziran 2028’e kadar tekrar gözlemlenemeyecek.

James Webb Uzay Teleskobu’nun 2025 Mart ayında asteroidin tam boyutunu belirlemesi planlanıyor. Şu anda asteroidin çapının 40 ila 90 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.

ÇARPMA RİSKİ NE KADAR CİDDİ?

2024 YR4’ün Dünya’ya çarpma olasılığı, göktaşı tehlikelerini değerlendirmek için kullanılan Torino Ölçeği’nde 3 derece (Sarı Seviye) olarak belirlendi. Bu seviye, asteroidin yerel ölçekte etkili olabileceği ancak küresel bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor.

Torino Ölçeği şu şekilde işliyor:

  • 0-1 derece: Çarpma ihtimali yok denecek kadar az.
  • 2-4 derece: Takip edilmesi gereken ancak endişe verici seviyede olmayan bir tehdit.
  • 5+ derece: Küresel çapta önlem alınması gereken ciddi bir risk.

TUNGUSKA OLAYINA BENZEYEBİLİR

Bilim insanları, 2024 YR4’ün büyüklüğünün, 1908’de Dünya’ya çarpan Tunguska asteroidine benzediğini belirtiyor. Tunguska çarpması, Rusya’nın seyrek nüfuslu bir bölgesinde atmosferde patlamış ve 2.150 kilometrekarelik bir alanda 80 milyon ağacı dümdüz etmişti.

Eğer 2024 YR4 kayalık bir göktaşı ise, havada patlayarak büyük bir ateş topuna dönüşebilir. Ancak demirden yapılmışsa, atmosferi kolayca geçerek çarpma krateri oluşturabilir. Bu nedenle, bilim insanları yalnızca asteroidin yörüngesini değil, bileşimini ve yapısını da anlamanın kritik olduğunu vurguluyor.

Catalina Sky Survey mühendisi David Rankin, gökbilimcilerin 2032’den önce 2024 YR4 hakkında mümkün olduğunca fazla veri toplamaya devam edeceğini belirtti. Özellikle asteroidin bileşimi ve yörüngesi hakkında daha kesin bilgiler, çarpma olasılığını daha net belirlemeye yardımcı olacak.

Related Posts

Çin’e yasadışı veri transferi nedeniyle DeepSeek’in yasaklanması isteniyor

Almanya, kullanıcı verilerinin Çin’e yasa dışı bir şekilde aktarılmasını iddia ederek Apple ve Google’dan DeepSeek uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Resmi talep iletildi.

Instagram’dan Spotify bombası: Artık şarkılar dinlenebilecek

Instagram, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği nihayet hayata geçirdi. Artık Spotify üzerinden Instagram Stories’e paylaşılan şarkılar sessiz kalmayacak. Yeni özellikle birlikte, hikâyeyi izleyenler şarkının kısa bir ön izlemesini Instagram üzerinden doğrudan dinleyebilecek.

Macbook görünümlü İphone geliyor! Çok ucuza satılacak

Apple yeni proje üzerinde çalışmaya başladı. Söz konusu projede iPhone çipli uygun fiyatlı macBook üzerinde çalışılıyor.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

Kuantum ışınlanması! Bilimsel devrimin yeni adımı

Bilim dünyası, kuantum ışınlanmasının fiberoptik kablolar üzerinden başarıyla gerçekleştirilmesiyle tarihi bir eşikten geçti. Northwestern Üniversitesi’nden mühendislerin öncülük ettiği bu çığır açan çalışma, bilgiyi anında ve güvenli bir şekilde …

100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Myanmar’da amber içinde keşfedilen sıra dışı bir fosil ateşböceği, ışık yayan böceklerin kökenine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu belirlenen bu antik ateşböceği, türünün evriminde geçiş aşamasını temsil ediyor.