Yüksekova’da Çoban Sıkıntısı

Yüksekova’nın İnanlı Köyünde Çoban Bulma Sorunu!

Yüksekova ilçesine bağlı İnanlı köyünde yaşayanlar, aylık 70 bin TL’ye çoban bulamayınca hayvanları sıra sistemiyle kendileri otlatmaya başladı. Sürüyü merada otlatan Serkan Arpat, geçen yıl yerli çoban bulunamayınca komşu ülke İran’dan çoban getirdiklerini, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirtti.

Kışın çetin geçtiği Yüksekova ilçesinde besiciler, havaların ısınmasıyla birlikte küçükbaş hayvanlarını meralara çıkarıyor. İnanlı ve yakın çevre köylerinde hayvancılıkla uğraşanlar ise çoban bulmakta zorlanıyor. Köyde 3 bin küçükbaş hayvan bulunurken 6 ay boyunca aylık 70 bin liraya çoban bulamayan yetiştiriciler, sıra sistemi oluşturarak sürüyü otlatmaya başladı.

İnanlı köyünde küçükbaş hayvanları merada otlatan Serkan Arpat, geçen yıl yerli çoban bulunamayınca İran’dan çoban getirdiklerini, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını ifade etti. Arpat, “Geçen yıl çobanlara aylık 30 ile 35 bin TL ödüyorduk. Bu yıl yerli çobanlara 70 bin lira teklif ediyoruz. Fakat hala yerli çoban bulamıyoruz. Yerli çobanların koyunlara daha iyi baktığını gözlemledik. Dışarıdan getirdiğimiz çobanlar, bölgeyi tanımadıkları için sorun yaşıyoruz. Şu anda hayvanlarımızı merada otlatmak için kendi aramızda sıra sistemi oluşturduk. Yaklaşık 1,5 ay sonra hayvanlarımızı yaylaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.

‘İran’dan Çoban Getireceğiz’

Köylülerden Yusuf Arpat, yerli çoban bulamamaları durumunda İran’dan çoban getireceklerini belirtirken Faruk Atlı, birçok köyde çoban sıkıntısı yaşandığını ve yerli çobanlara 70 bin TL’ye kadar ücret verebileceklerini söyledi.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir