Tekstil sektöründe istihdam kaybı derinleşiyor

Haber Geliyor

Tekstil endüstrisi, bazı şirketlerin kapanmasıyla birlikte giderek küçülüyor.

Tekstil sektöründe şimdiye kadar toplamda 230, hazır giyimde ise 917 firma kapandı.

Son üç yıl içinde kapanan şirketlerde çalışanların işsiz kalmasıyla birlikte istihdam, 1 milyon 350 binden, 900 binlere geriledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, sadece 2025 Ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam 14 bin 715 kişi işsiz kaldı.

Öz İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, tekstilde eski günlere dönülmesi için sorunlara dikkat çekerek, teşvik çağrısında bulundu.

“DÖVİZ BIRAKILMALI, ENFLASYONLA BERABER HAREKET EDİLMELİ”

Rafi Ay, sektörün toparlanabilmesi için sunduğu önerilerde şu ifadeleri kullandı:

Döviz terk edilmeli. Enflasyonla birlikte hareket etmeli ki piyasa kendi içinde dengeyi bulsun. Teşvikler çok önemli. Tüm firmalar için teşvikler uygulanmalı. Sektörün tedbire ve teşviğe ihtiyacı var. Bu bir an önce sağlanmalı.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DESTEK TALEBİ

Rafi Ay, tekstilde sezon değişimi olan ağustos ayına işaret etti.

“Tedbirler alınmazsa birçok firma kapanacak.” görüşünü savunan Ay, “Türkiye’ye vergilerin düşük tutulması ve tekstil sektöründeki diğer rakiplerimize vergilerin yüksel tutulması bizi de heyecanlandırdı. Ama bu tek başına yetmiyor. Ne olursa olsun bizim hazırlık yapmamız lazım. Bu süreçte firmalarımızı ayakta tutmamız lazım.” diyerek konunun önemine dikkati çekti.

İKİ YILDA 300 BİN İSTİHDAM KAYBI

Tekstil ve hazır giyim sektörü 2024 yılında 65 bini aşan istihdam kaybı yaşadı. TOBB Hazır Giyim ve Konfederasyonu Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, iki yılda tekstil ve hazır giyimle birlikte 300 bin istihdam kaybı olduğunu belirtti.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir