Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Ahududunun Bağırsak Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Beslenme uzmanları ve doktorlar, lif ihtiyacını karşılamak için doğal kaynaklara yönelmenin önemine vurgu yapıyor. Bu kapsamda, lif açısından zengin olan meyveler öne çıkıyor. Gastroenterolog Will Bulsevich, ahududuyu bağırsak sağlığı açısından “1 numaralı ürün” olarak nitelendirdi.

Bir fincan ahududu yaklaşık 7 gram lif içeriyor. Ayrıca C vitamini ve polifenoller bakımından da oldukça zengin. Bu iki bileşen, vücutta antioksidan etki göstererek hücre hasarını azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Diyabet ve Hassas Bağırsak İçin De Uygun

Araştırmalar, doğal şeker içermesine rağmen ahududunun tip 2 diyabet gelişme riskini düşürebileceğini ortaya koyuyor. Hali hazırda diyabet hastalığı bulunan kişilerde ise kan şekeri kontrolüne katkı sağladığı belirtildi.

Ahududu, aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıklarda şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilen fermente edilebilir karbonhidratlar (FODMAP) bakımından düşük bir meyve olarak öne çıkıyor. Bu yönüyle hassas bağırsak yapısına sahip bireyler için de önerildi.

Uzmanlar Uyarıyor

Bağırsak sağlığına katkı sağlamak isteyenlerin, diyetlerine düzenli olarak ahududu eklemesi tavsiye ediliyor. Ancak uzmanlar, herhangi bir besin takviyesi veya değişikliğe gitmeden önce mutlaka doktora danışılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Makalede yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor.

Related Posts

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.