Arçelik ve Vestel için İspanya pazarında kapı aralanıyor

İspanyol El Economista’dan gazeteci Javier Romera, Çinli Midea’nın, Teka’yı satın almasıyla pazarın büyük bir kısmının kontrolünü ele geçirmesinin piyasada korku ve endişelere neden olduğunu belirtti.

Romera analizinde, sektördeki üst düzey bir yöneticinin “Onlarla çalışmaya devam edip etmeyeceğimizi ciddi olarak düşünmeliyiz, çünkü bizi de ilgilendirmeyen mutlak bir bağımlılık durumuna düşebiliriz” sözlerine de yer verdi.

ÖNLERİNDE BÜYÜK BİR FIRSAT OLDUĞU AÇIK

Romera, “Hem Arçelik hem de Vestel’in, halihazırda bağlı şirketlerinin bulunduğu İspanya’da önümüzdeki yıllarda büyümelerini hızlandırmak için önlerinde büyük bir fırsat olduğu açık. Beko, Grundig ve Indesit gibi markaların sahibi Arçelik, geçen yıl Amerikalı Whirlpool ile, tahmini satış hacmi 6 milyar euro olan, sermayesinin yüzde 75’ine Türk şirketin sahip olacağı yeni bir şirket kurmak üzere anlaşmaya vardı.

Geriye kalan yüzde 25’i Kuzey Amerikalı. Whirlpool, KitchenAid mutfak robotu hariç Avrupa bölümünü bu şirkete katarken, Arçelik de büyük ev aletleri, tüketici elektroniği, klima ve küçük elektronik cihazlarını ekledi. Ağırlıklı olarak üçüncü parti lisanslarla çalışan Vestel, Vestfrost, Dikom ve Laurus gibi markaların da distribütörlüğünü yapmaktadır . Böylece beyaz eşya pazarı Çinli ve Türk devlerinin hakimiyeti altına girecek” değerlendirmesi yaptı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir