BDDK’ya şikâyet yağdı: Faizsiz konut şirketlerinde 240 bin TL tuzağı

Tasarruf Finansman Şirketlerine Rekor Şikâyet: Vatandaşlar Mağdur Oluyor!

Kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine karşı gelen şikâyetler artıyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) yapılan şikâyetlerde, vatandaşlar son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor.

14 GÜN İÇİNDE İADE ETMELERİ GEREKİYOR AMA…

Bazı şirketler, örneğin 3 milyon liralık bir konut başvurusu için vatandaştan sözleşme esnasında yüzde 8 üzerinden 240 bin lira organizasyon ücreti alıyor. Ancak eğer vatandaş başvurudan vazgeçmek isterse, 14 gün içerisinde bu ücreti iade etmeleri gerekiyor. Ancak şirketler, başvuruyu zamanında işleme koymayarak vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar vaadedilen süreçte kurada çıkmama gibi sorunlarla karşılaşıyor.

VATANDAŞLARIN HAKLARI

Konut, iş yeri veya taşıt için müşteriye finansman sağlama hakkı veren tasarruf finansman şirketleri müşteriden organizasyon ücreti alabilir. Bu sözleşmeler faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenmektedir.

ORGANİZASYON ÜCRETİ NEDİR?

Organizasyon ücreti, müşterilerin tasarruf finansman faaliyeti ve fon yönetimi karşılığında şirkete ödediği tutardır.

Cayma hakkını kullanan müşterilere en geç 14 gün içerisinde organizasyon ücreti dahil olmak üzere tüm tutarın iade edilmesi zorunludur. Ancak 14 günlük süreyi aşan başvurularda şirket iade yapmayabilir. Bu gibi durumlarda noter onaylı dilekçe ile başvuruyu güvence altına almak mümkündür.

ÇEKİLİŞLER NOTER HUZURUNDA MI OLMALI

Çekilişlerin noter huzurunda yapılması zorunlu değildir, ancak genellikle noter gözetiminde veya canlı yayında gerçekleştirilir. Bu uygulama, müşterilere güven vermek amacıyla önemlidir.

KURADA ÇIKMA GARANTİSİ VAR MI

Kurada belirli bir vade garantisi olabilir, ancak bazı müşteriler bu süre içinde hak ettikleri ödemeleri alamayabilir ve uzun süre beklemek zorunda kalabilirler.

ÖDEME DURDURULDUĞUNDA NE OLUR

Müşteri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, şirket finansman ödemesini erteleyebilir veya sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumlar mağduriyetlere neden olabilir.

2021’DE 21 ŞİRKETİN KAPATILMASI

Hükümet, 2021’de faizsiz finansman sisteminde sorunlar yaşayan ve müşterilere hizmet sunmayan 21 şirketi kapatma kararı almıştı. Kapatılan şirketler, topladıkları paralar karşılığında vaat ettikleri hizmetleri sağlayamamıştı. Bu durum, sektörde denetim eksikliğini ve düzenlemelerin önemini gözler önüne serdi.

Related Posts

CHP İstanbul İl Başkanı, İBB’ye yapılan ikinci operasyonda tarihe dikkat çekti!

İBB’ye bu sabah başlatılan ikinci dalga operasyon üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik operasyonun yapıldığı tarihe dikkat çekerken ”Bu, yargıya siyasetin müdahalesinin en büyük somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Cem Boyner’in babası, TÜSİAD’ın kurucularından Osman Boyner yaşamını yitirdi

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından, iş insanı Cem Boyner’in babası Osman Boyner 99 yaşında hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir