Bebekteki Bu Sorunlar Artık Anne Karnında Belirlenebiliyor

Sağlık Haberleri

Gebelik sürecinde yapılan taramalar, anne ve bebek sağlığı için belirleyici ipuçları sunar. Bu taramalar, olası riskleri erken tespit ederek gerektiğinde müdahale imkanı sağlar. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan, cfDNA taramaları ile ilgili bilgi verdi.

Genetik Bozukluklar Erken Saptanıyor

Gebelik döneminde yapılan taramalar, bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Cell-free DNA (cfDNA) testi, anne kanındaki bebeğe ait DNA parçalarını kullanarak genetik bozuklukları erken tespit etme olanağı sunar. Bu testler, annenin kanında dolaşan fetal DNA sayesinde Down sendromu gibi anomalileri yüksek doğruluk oranlarıyla belirleyebilir.

Güvenilir ve Etkili Bir Test

cfDNA taramaları, invaziv olmayan güvenli bir seçenektir. Ancak kesin tanı için karyotipleme ya da mikrodizi gibi girişimsel testler önerilir. Bu testler, potansiyel riskleri azaltır ve erken müdahale ile olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olur.

Sorunların Erken Tanısında Önemli

cfDNA testi ile başlıca kromozomal anomalileri tespit etmek mümkündür. Bu test, Trizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards sendromu), Trizomi 13 (Patau sendromu) gibi anomalileri %90-99 arasında doğruluk oranıyla belirleyebilir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerinin belirlenmesinde de etkilidir.

En Hassas Test: cfDNA

cfDNA taramaları, trizomilerin %71’ini tespit etmede oldukça hassas bir testtir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerini belirleme konusunda da önemli bir rol oynar. Bu test, erken tanı için büyük bir fırsat sunar ve tedavi seçeneklerini belirlemede yardımcı olabilir.

Kimler NIPT Testi Yaptırmalı?

NIPT testi, tüm gebeliklerde kullanılabilir ancak özellikle 35 yaş ve üzeri gebelikler, genetik hastalık öyküsü olanlar, fetal anomalileri bulunan gebeler, tüp bebek yöntemiyle gebe kalanlar ve tekrarlayan düşük yaşayanlar için önerilir. Bu test, olası riskleri erken tespit etme ve doğru müdahaleyi yapma imkanı sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.