CANLI BLOG | DSÖ’den Gazze’de “tehlikeli trend” uyarısı; ABD, Suriye’de “İran bağlantılı” hedefleri vurdu

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü, İsrail bombardımanı Gazze Şeridi’nde sağlık sistemini bozduğu, temiz suya erişimi zorlaştırdığı ve insanları kalabalık sığınaklarda kalmaya ittiği için bölgede hastalık yayılma riskinin yüksek olduğunu ifade etti. 

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Suriye’de İran’a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, ordusu güney Gazze’ye giden ana yolu açtıktan sonra 50 bin Filistinlinin çarşamba günü Gazze Şehri’nden ve çevresinden ayrıldığını iddia etti. 

Bir İsrail ordusu sözcüsü, “Hamas kuzeyin kontrolünü kaybettiği için insanlar kaçıyor” dedi. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri, hem İsrail’i hem de Hamas’ı savaş suçu işlemekle suçladı.

İşte savaşın 34. gününden dakika dakika öne çıkanlar…

07.41 | İsrail, Gazze’de en az 130 tünel yok ettiğini duyurdu. 

05.23 | ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Suriye’de İran’a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

CENTCOM’un X Platformundaki sayfasından yapılan açıklamada, düzenlenen hava saldırısının İran’a bağlı İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) ve ona yakın gruplar tarafından kullanılan bir tesise yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, “Saldırıların sorumlularına karşı halkımızı savunmak için gerekli her türlü tedbiri alacağız ve kendi seçeceğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz.” ifadeleri yer aldı.

04.12 | BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk: İki taraf da savaş suçu işliyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, hem İsrail’in hem de Hamas’ın savaş suçu işlediğini belirtti. 

Turk, Hamas’ın 7 Ekim saldırısını ve rehine bulundurmasını savaş suçu olarak niteledi. Turk, İsrail’in Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırmasının ve insanları zorla tahliye etmesinin de savaş suçu olduğunu ifade etti.

04.00 | DSÖ: Gazze’de endişe verici hastalık trendleri var

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’de salgın riskinin yükseldiğimi ifade etti. Bombardımanın sağlık sistemin ve temiz suya erişimi etkilediğine dikkati çeken DSÖ, ayrıca insanların kalabalık sığınaklarda yaşamak zorunda kaldığını hatırlattı. 

DSÖ, “Şimdiden ortaya bazı endişe verici trenler çıktı” ifadelerini kullandı. 

Açıklamada örnek olarak bölgede yakıt kıtlığı yaşanmasının desalinasyon tesislerinin kapanması örnek gösterildi. Bölgede Ekim ortasından bu yana 33 bin 550’den fazla ishal vakası bildirildiği aktarıldı.

03.17 | Gazze’ye insani yardım taşıyan 106 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Kızılayı’ndan gönderilen insani yardım yüklü 106 tırın yanı sıra Kuveyt’ten gelen beş ambulans Refah sınır kapısında teslim alındı. Tırlarda yiyecek, içme suyu, tıbbi gereçler, ilaçlar ve diğer insani yardım malzemesi bulunuyor.

Refah sınır kapısından 21 Ekim 2023’ten bugüne kadar günde ortalama 39 tır olmak üzere, toplamda Refah sınır kapısından Gazze’ye 756 tır giriş yaptı. İnsani yardımlara sınırlı geçişler olsa da, İsrail yönetimi Gazze’ye akaryakıt girişine izin vermiyor.

03.07 | Beyaz Saray Kongre Üyesi Tlaib’in Gazze’ye destek için kullandığı ifadelere tepki gösterildi

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib’in, Gazze’ye destek için kullandığı ifadelere “kesinlikle katılmadıklarını” belirtti. Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt olarak, Tlaib’in sosyal medya paylaşımında kullandığı “nehirden denize” ifadesiyle ilgili, “Bu ifadenin kullanılmasına kesinlikle katılmıyoruz. Bu, Beyaz Saray’daki birçok kişi tarafından söylendi.” sözlerine yer verdi.

Sözcü Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden’ın Tlaib ile konu hakkında konuşup konuşmadığıyla ilgili elinde bir bilgi bulunmadığını söyledi.

03.00 | DSÖ’nün tıbbı malzemeleri UNRWA aracılığıyla Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne ulaştırıldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün tıbbi yardım malzemelerini taşıyan yardım konvoyun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne ulaştırıldığını bildirdi.

02.16 | Galler Parlamentosu Gazze’de ateşkes çağrısı yapan önergeyi kabul etti

Galler Bölgesel Parlamentosu (Senedd), Gazze’de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 24’e karşı 19 oyla kabul etti. Senedd’de 8 Kasım’da yapılan oturumda Plaid Cymru partisinin ateşkes çağrısı yapan önergesi görüşüldü.

Plaid Cymru lideri Rhun ap Iorwerth, parlamentoda yaptığı konuşmasında, tüm üyeleri kalıcı barış için ses çıkarmaya çağırdı. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarını ve İsrail’in Filistinlileri toplu cezalandırma yöntemlerini “İnsanlık dışı ve adaletsiz” olarak yorumlayan ap Iorwerth, “Her ne kadar uzaktan bakıyor olsak da Galler’de durumdan doğrudan etkilenen ailelerin olduğunu unutmamak önemlidir. Acı İsrail veya Gazze ile sınırlı değil.” dedi.

02.07 | Gazze’ye insani yardım taşıyan 187 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 187 yardım tırı daha girdiğini duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 8 Kasım’da 81, 9 Kasım’da 106 olmak üzere toplam 187 tır insani yardımı ve Kuveyt’ten gönderilen 5 ambulansı teslim aldığı belirtildi. Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne ulaşan yardım tırlarının sayısı 756 oldu.

01.30 | Filistin Devlet Başkanı Abbas: “İşgal güçlerinin Gazze’yi bölme planları kabul edilemez”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi’ni bölme planlarının kabul edilemez olduğunu ve Gazze’nin Filistin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Mahmud Abbas, Hollanda ve Avustralya başbakanları Mark Rutte ve Anthony Albanese ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmesinde “İşgal güçlerinin Gazze’yi bölme planları kabul edilemez” diyen Abbas, Gazze için siyasi ya da güvenlik çözümünün olmadığını, orasının Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. 

01.00 | Filistin, İsrail’in Gazze’ye “nükleer silah” tehdidine karşı tüm önlemlerin alınmasını istedi

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’ye İsrail’in Gazze’ye yönelik nükleer silah kullanılması yönündeki tehditlerini etkisiz hale getirecek tedbirler alınmasını istedi. 

“Gazze’ye nükleer bomba atılmasının olasılıklar arasında olduğunu” söyleyen İsrailli Bakan’ın tehdidinin, tüm ülkelere yönelik bir tehdit olduğunu ifade eden Maliki, UAEA’nın ve üye ülkelerin bu konuya acil önem göstermesi gerektiğini kaydetti.

Maliki, “İsrail’in tehditlerinin kınanmasını ve Filistin halkı ile çevre ülkelerin yaşam hakkına yönelik bu açık tehdidin etkisiz hale getirilmesi için tüm önlemlerin alınmasını” istedi.

00.19 | İsrail ordusu, düzenlenen roket saldırılarına karşılık Lübnan’da Hizbullah’a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, vurulan hedefler arasında Hizbullah’a ait askeri yapı ve noktalar olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Lübnan topraklarında sınırına yakın bölgede bir grubun da hedef alındığı ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir