Dünya önümüzdeki yıl yoğun güneş fırtınaları tarafından bombalanacak

Güneş’in, solar hareketliliğin artıp azaldığı 11 yıllık döngülerden geçtiği biliniyor. En az aktivitesinin olduğu döneme solar minimum, en fazla Güneş aktivitesinin gözlemlendiği evreye de solar maksimum deniyor.

Şu sıralar Güneş’teki hareketliliğin artması, bazı patlamaları da beraberinde getiriyor.

25 numaralı mevcut güneş döngüsü, 2019 yılında başladı ve yaklaşık 2030 yılına kadar devam edecek.

Bir araya gelerek takımadalara benzeyen ‘güneş lekeleri’, yıldızımızın manyetik alanındaki büyük değişikliklerden kaynaklanıyor.

Ayrıca Dünya’ya şiddetli enerji patlamaları göndererek, potansiyel olarak uydulara zarar verebilecek ve interneti bozabilecek ‘güneş fırtınalarına’ neden oluyorlar.

2024’ün ilk aylarına dikkat

Ne yazık ki yeni bir çalışma, bu solar maksimumun beklenenden daha erken, büyük olasılıkla 2024’ün başlarında gerçekleşeceğini ortaya koyuyor.

Yeni tahmin Hint bir araştırmacı ekibinden geliyor ve NASA’nın 2025’in sonlarına doğru gelişini öngören son tahminleriyle çelişiyor.

Yeni çalışma, Hindistan’daki IISER Kalküta Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi’nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi tarafından yönetildi. Nandi, konuyla ilgili şöyle konuştu:

En yoğun fırtınalar bazen alçak Dünya yörüngesindeki uyduların yıkıcı yörünge bozulmasına neden olabilir ve iletişim ve navigasyon ağları gibi uydu tabanlı hizmetleri kesintiye uğratabilir.

Ayrıca, yüksek enlem bölgelerinde bulunan elektrik güç şebekelerini tetikleyen jeomanyetik alanda da güçlü rahatsızlıklara neden olabilirler.

Dr Nandi ve meslektaşları güneşin maksimumunu tespit etmenin yeni bir yolunu bulmayı başardılar, ancak bunu anlamak güneş sistemimizin hayat veren yıldızı hakkında bazı temel bilgileri gerektiriyor.

Güneş, resmi olarak dipol alanı olarak bilinen güçlü bir manyetik alan oluşturan, hareket eden, elektrik yüklü sıcak gazdan oluşan devasa bir toptur.

Güneş’in bir kutbundan diğerine Dünya’nınkine benzer şekilde uzanan bu çift kutuplu alan, güneş döngüsü adı verilen bir döngüden geçer.

Yaklaşık her 11 yılda bir, güneşin manyetik alanı tamamen değişir, bu da kuzey ve güney kutuplarının yer değiştirmesi anlamına gelir.

Bu güneş döngüsü, güneşin manyetik alanlarının neden olduğu karanlık güneş lekeleri de dahil olmak üzere, güneş yüzeyindeki aktiviteyi etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir