Eski TCMB Başekonomisti’nden ekonomi yorumu: Türkiye yeme içmede en pahalı ülke!

McDonald’s’ın ünlü hamburgeri Big Mac, küresel ekonomide satın alma gücünü ölçmek için önemli göstergelerden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye’de döviz kuru dalgalanmaları ve yüksek enflasyon nedeniyle Big Mac fiyatları hızla yükseldi. Prof. Dr. Hakan Kara‘nın paylaştığı verilere göre Türkiye, yemek fiyatlarında dünya ortalamasının oldukça üzerine çıktı.

TÜRKİYE DÜNYA ORTALAMASINI AŞTI

The Economist tarafından yayımlanan “Big Mac Endeksi“, Türkiye’nin bu alanda en pahalı ülkelerden biri haline geldiğini gösteriyor. Prof. Dr. Hakan Kara’nın paylaştığı grafik, 2002’den itibaren Türkiye’deki Big Mac fiyatlarının değişimini ortaya koyarken, 2018’den sonra fiyatların dünya ortalamasını aşarak hızla yükseldiğini gösteriyor.

ENFLASYON VE DÖVİZ KURU ETKİSİ

Özellikle 2024-2025 döneminde yaşanan fiyat artışları, Türkiye’deki yüksek enflasyon ve döviz kuru dalgalanmalarının etkisini gözler önüne seriyor. The Economist’in Ocak 2025 verilerine göre, Türkiye’de Big Mac fiyatları küresel ortalamayı geçerek alım gücündeki düşüşü yansıtıyor.

EN UCUZU 205 TL

Prof. Dr. Hakan Kara’nın vurguladığı üzere, Türkiye’deki en uygun fiyatlı Big Mac 205 TL’ye satılıyor. Ancak büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde fiyatlar çok daha yüksek olabilir. Yan ürünlerin de dahil edilmesiyle, yemek fiyatları daha da artıyor. Bu durum, Türkiye’nin artık “ucuz” bir ülke olmaktan çıktığını ve bazı alanlarda dünyanın en pahalı ülkelerinden biri haline geldiğini gösteriyor.

 

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.