HMPV’nin bazı risk gruplarında bronşit veya zatürreye dönüşebileceği uyarısı

Prof. Dr. Nedime Serakıncı: HMPV Diğer Solunum Yolu Hastalıklarından Daha Riskli Olabilir

Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, 24 yıldır bilinen metapnömovirüsün (HMPV) diğer solunum yolu hastalıklarından daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu sebeple risk gruplarını daha fazla etkileyebilen bir enfeksiyon olduğunu belirtti.

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın manevi kızı olan ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı olan Nedime Serakıncı, HMPV, domuz gribi, Covid-19 salgınının son durumu ve grip vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

20’den fazla virüs türünün akut üst ve alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceğini belirten Serakıncı, kış döneminde influenza virüs tip A ve B (INF A/B), Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), Adenovirüs (ADV), Parainfluenza Virüs Tip 1-3 (PIV 1,2,3,4), Human Rhinovirus A/B (HRV A/B), Enterovirüs (EV), Human koronavirüs (HCoV), Human bocavirüs (HBoV), HMPV gibi virüslerle daha sık karşılaşıldığını ifade etti.

Metapnömovirüsün Çin’de görülme sıklığının arttığını belirten Serakıncı, belirtilerinin öksürük, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, hırıltı ve ateş şeklinde olduğunu söyledi.

HMPV’nin yeni bir virüs olarak algılanmasına rağmen aslında 2001’den beri bilindiğini vurgulayan Serakıncı, virüsün genellikle kendi kendine iyileşebilen bir tür olduğunu ancak risk gurubunda yer alan bazı kişilerde tedavi gerektirebileceğini belirtti.

HMPV’nin damlacık yoluyla bulaştığını vurgulayan Serakıncı, virüsün öksürme, hapşırma, direkt temas ve virüs bulunan yüzeylere dokunma yoluyla yayılabileceğini ifade etti. Diğer solunum yolu virüslerinden biraz daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebilen bir enfeksiyon olduğunu söyledi.

Domuz gribi Ve Covid-19 Durumu

İnfluenza A’nın bir alt türü olan domuz gribinin hala görüldüğünü belirten Serakıncı, her birkaç yılda bir görülme oranının artabileceğini ve kazanılan bağışıklık sayesinde bir süre sonra azalabileceğini söyledi. Ayrıca, Covid-19’un mevsimsel virüsler arasına girdiğini ve influenza virüsü gibi seyrettiğini belirtti.

Ancak, Covid-19’un yeniden salgın olma durumunun olmadığını, genel durumunun ölüm oranlarına bakıldığında influenza ile benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Önlemler ve Maske Kullanımı

Serakıncı, hijyen kurallarına ve kapalı alanların havalandırılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle çocuklara hastalık belirtileri durumunda maske kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceğine ve özellikle çocukların bu virüsleri ailelerine bulaştırma olasılığının yüksek olduğuna değindi.

Öksürme, hapşırma sırasında ağız kapatmanın önemine ve maske kullanımının gerekliliğine değinen Serakıncı, bu tür önlemlerin alınmasıyla enfeksiyonun yayılmasının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.