Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir: Hindistan ve Pakistan Arasındaki Tartışmalı Bölge

Keşmir bölgesi, Hindistan ve Pakistan arasındaki 70 yıldan fazla süren anlaşmazlığın merkezinde bulunmaktadır. Bu bölge, 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırı ve ardından 7 Mayıs’ta gerçekleşen Hindistan’ın hava saldırıları ile tekrar gündeme geldi.

1947 yılında Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından Pakistan’ın kurulmasının asılından beri Keşmir, iki ülke arasında süregelen bir anlaşmazlık konusudur. Bölge, dünyanın en askerileşmiş bölgelerinden biridir.

Keşmir üzerinde hem Pakistan hem de Hindistan hak iddia etmekte olup, bu iki nükleer güç, bölgenin kendi sınırlarında kalan kısımlarında kısmi kontrol sahibidir. Aynı zamanda bölgenin bir kısmı da Çin’in kontrolü altındadır.

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlık, Keşmir lideri Hindu Hari Singh’in imzaladığı geçici anlaşmanın yorumlanmasıyla da devam etmektedir. Pakistan, Keşmir’in statüsünün belirlenmesi için referandum talep ederken, Hindistan ise bölgenin Hindistan ve Pakistan arasındaki müzakereler yoluyla çözümlenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Her ne kadar taraflar arasında 1972’de imzalanan “Simla Anlaşması” ile kontrollü bir hattın belirlenmesi kararı alınsa da, Keşmir’in siyasi statüsü hala belirsizliğini korumaktadır. Bu anlaşmazlık, bölge halkı tarafından da bağımsızlık taleplerine neden olmaktadır.

Keşmir, yıllar boyunca Hindistan ve Pakistan arasında savaşların sebebi olmuş; bölgede yaşanan karmaşık durum, 1989’da başlayan isyan ile daha da derinleşmiştir. Bu çatışmalar, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve bölgede uzun süren çatışmalara sebep olmuştur.

Cemmu-Keşmir eyaletinde 2019’da alınan özerklik statüsü kararı, bölgedeki gerilimi artırmış ve Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığı daha da derinleştirmiştir. İki ülke arasında barışçıl bir çözüm sağlama konusunda henüz bir ilerleme kaydedilememiştir.

Related Posts

Uzman çavuş Seyhan Nehri’nde kayboldu

Adana’da serinlemek için Seyhan Nehri’ne giren uzman çavuş Musa Çal, suda kayboldu.

Ahmet Türk’ten Erdoğan’a teşekkür telefonu

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, terör örgütü PKK’nın silah bırakma süreci kapsamında yürütülen “Terörsüz Türkiye” adımına destek verdi. Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sürecin hayırlı olması temennisinde bulundu.

‘Tarihi konuşma’ denilmişti… Erdoğan beklenen açıklamayı yaptı! AKP-MHP-DEM üçlüsü ilanı: ‘Çıkış yolu arayana kapıyı ardına kadar açarız…’

Cumartesi günü vereceği mesaj merak edilen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan beklenen ‘tarihi’ denilen konuşmasını yaptı. “Bugün yeni bir sayfa açılmıştır” diyen Erdoğan, Meclis’te komisyon kurulacağını ifade ederek “Sürecin yasal ihtiyaçlarını konuşmaya başlayacağız” dedi. AKP-MHP-DEM üçlüsünü resmen ilan eden Erdoğan, “Çıkış yolu arayana kapıyı ardına kadar açarız” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’ndan PKK’nın silah bırakması hakkında ilk açıklama

Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, PKK’ya bağlı 30 kişilik terörist grubun silahlarını yakmasına ilişkin ilk açıklamasını Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi hesabından yaptı. İlk adımın hayırlı olmasını dileyen İmamoğlu, “Unutulmamalıdır ki terörsüz ve müreffeh bir Türkiye için birinci öncelik herkes için demokrasidir.” dedi.

Nestle’nin şişe sularında sağlık alarmı: Polis şirkete baskın yaptı

Fransa’da şişe sularda yasaklı arıtma sistemi kullanıldığı gerekçesiyle polis, Nestle Grubu’nun Issy-les-Moulineaux merkezinde arama yaptı.

TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı oluşmadığından toplanamadı

TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı oluşmadığından toplanamadı