Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da Yaz Aylarında Artan Sıcaklıkla Birlikte Yakarca Sinekleri Tehlike Saçıyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle tropikal hastalık olan Leishmania’ya sebep olan Yakarca sineklerinin riskini artırdığını belirtiyor.

Leishmania Paraziti Ölümcül Olabilir

Prof. Dr. Özbilgin, Leishmania adlı parazitin insanlarda ölümcül olabilecek hastalıklara neden olabileceğini ve Yakarca sineklerinin bu paraziti taşıdığını ifade ediyor. Hastalığın deri tipi ve sistemik form olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabileceğini belirten Özbilgin, bu hastalıktan dolayı yılda 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

İklim Değişikliği Riski Artırıyor

İklim değişikliğinin Yakarca sineklerinin yayılımını kolaylaştırdığını belirten Prof. Dr. Özbilgin, küresel ısınmanın etkisiyle bu sineklerin sıcak havalarda daha fazla çoğaldığını vurguluyor. Bu noktada, doğada birçok hayvanın bu paraziti taşımasının riski artırdığını ekliyor.

MCBÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı’nda tam beş farklı Leishmania türünün teşhis edilebildiğini belirten Özbilgin, bu durumun Türkiye’de sadece birkaç merkezde bulunduğunu ve doğru tanı ile tedavi imkanının bu sayede sağlandığını ifade ediyor.

Yaraların Geçmeyebileceğine Dikkat

Hastalığın en belirgin belirtisinin aylarca geçmeyen yaralar olduğunu belirten Özbilgin, özellikle çocuklarda görülen ciddi belirtilere dikkat çekiyor. Ayrıca, Manisa’nın mikro klima etkisi ile tropikal hastalıkların daha fazla risk taşıdığını sözlerine ekliyor.

Korunma Yolları Önemli

Vatandaşlara korunma yollarını aktaran Özbilgin, cibinlik kullanımı, çöplüklerin ilaçlanması, açık alanların kapatılması ve uzun kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yaralı belirtiler söz konusu olduğunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Evcil Hayvanlar İçin Öneriler

Evcil hayvanların hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığını belirten Özbilgin, Deltamethrin içeren tasmaların sinekleri uzak tutabileceğini söylüyor. Bu yöntemin hem hayvanları hem insanları koruyabileceğini ifade ediyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Sürecini Takip Ediyor

Tanı konulan vakaların Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi altına alındığını belirten Özbilgin, hastaların tedavi sonrası düzenli olarak izlendiğini ve takip edildiğini sözlerine ekliyor.

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.