Uykusuzlukla savaşmanın basit yolu: Bunu 6 dakika boyunca yapın…

Sussex Üniversitesi Araştırması: 6 Dakikada Stresi Azaltmanın Sırrı

Sussex Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, yatmadan önce sadece 6 dakika süren basit aktivitelerin stres seviyelerini %68 oranında azaltabileceği ortaya kondu.

Bu kısa süreli etkinlikler, sakinleşmeyi ve uykuya geçişi kolaylaştırırken, okumanın, müzik dinlemenin (stresi %61 azalttığı) veya yürüyüş yapmanın (stresi %42 azalttığı) gibi diğer yöntemlere kıyasla stresi daha hızlı ve etkili bir şekilde düşürdüğü belirlendi.

Bilim insanları, bir kitaba odaklanmanın beyni stresli ve müdahaleci düşüncelerden uzaklaştırarak kalp atış hızını ve kas gerginliğini azalttığını ve kişinin rahatlamasını sağladığını belirtiyor. Bilişsel nöropsikolog Dr. David Lewis, “Kitap okuma, hayal gücünüzü aktif bir şekilde çalıştırmanıza olanak tanır çünkü basılı sayfadaki kelimeler yaratıcılığınızı harekete geçirir ve sizi farklı bir bilinç durumuna geçmeye teşvik eder” diyor.

Seçtiğiniz kitabın türü önemli olmasa da, ilgi çekici bulmanız gerektiğini unutmayın. Her gün, tercihen geceleri yatmadan önce bir kitap alarak basılı kitap okumanın sakinleştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ekranlardan farklı olarak, basılı kitaplar beyin üzerinde uyarıcı etkiler yerine sakinleştirici bir etki yaratır.

E-Kitaplar Gözleri Yorabilir

Akıllı telefonlar veya tabletlerde okunan e-kitaplar, gözleri yorabilir ve uyarıcı bir etki yaratabilir. Mavi ışığın etkisi ve ekrana bakarken göz kırpma sıklığının azalmasıyla gözlerde kuruma oluşumunun neden olduğu belirtiliyor.

Kitap okumanın stresi azaltmanın yanı sıra beyin üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Sinir bağlantılarını uyararak düşünme yeteneğini geliştiren, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiren, hayal gücünü artıran ve yaratıcılığı destekleyen okuma, aynı zamanda zihinsel sağlığı iyileştiriyor. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kitap okuyan kişilerin, okumayanlara göre ortalama 2 yıl daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Haftada sadece 3,5 saat kitap okumak, erken ölüm riskini %23 oranında azaltabiliyor.

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.