Uykusuzlukla savaşmanın basit yolu: Bunu 6 dakika boyunca yapın…

Sussex Üniversitesi Araştırması: 6 Dakikada Stresi Azaltmanın Sırrı

Sussex Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, yatmadan önce sadece 6 dakika süren basit aktivitelerin stres seviyelerini %68 oranında azaltabileceği ortaya kondu.

Bu kısa süreli etkinlikler, sakinleşmeyi ve uykuya geçişi kolaylaştırırken, okumanın, müzik dinlemenin (stresi %61 azalttığı) veya yürüyüş yapmanın (stresi %42 azalttığı) gibi diğer yöntemlere kıyasla stresi daha hızlı ve etkili bir şekilde düşürdüğü belirlendi.

Bilim insanları, bir kitaba odaklanmanın beyni stresli ve müdahaleci düşüncelerden uzaklaştırarak kalp atış hızını ve kas gerginliğini azalttığını ve kişinin rahatlamasını sağladığını belirtiyor. Bilişsel nöropsikolog Dr. David Lewis, “Kitap okuma, hayal gücünüzü aktif bir şekilde çalıştırmanıza olanak tanır çünkü basılı sayfadaki kelimeler yaratıcılığınızı harekete geçirir ve sizi farklı bir bilinç durumuna geçmeye teşvik eder” diyor.

Seçtiğiniz kitabın türü önemli olmasa da, ilgi çekici bulmanız gerektiğini unutmayın. Her gün, tercihen geceleri yatmadan önce bir kitap alarak basılı kitap okumanın sakinleştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ekranlardan farklı olarak, basılı kitaplar beyin üzerinde uyarıcı etkiler yerine sakinleştirici bir etki yaratır.

E-Kitaplar Gözleri Yorabilir

Akıllı telefonlar veya tabletlerde okunan e-kitaplar, gözleri yorabilir ve uyarıcı bir etki yaratabilir. Mavi ışığın etkisi ve ekrana bakarken göz kırpma sıklığının azalmasıyla gözlerde kuruma oluşumunun neden olduğu belirtiliyor.

Kitap okumanın stresi azaltmanın yanı sıra beyin üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Sinir bağlantılarını uyararak düşünme yeteneğini geliştiren, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiren, hayal gücünü artıran ve yaratıcılığı destekleyen okuma, aynı zamanda zihinsel sağlığı iyileştiriyor. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kitap okuyan kişilerin, okumayanlara göre ortalama 2 yıl daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Haftada sadece 3,5 saat kitap okumak, erken ölüm riskini %23 oranında azaltabiliyor.

Related Posts

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Yavaş yavaş ilerler, ilk belirtiyi bacaklarda gösterir! Bu semptoma dikkat

İnsanların %13’ü kalp rahatsızlıklarının sadece ileri yaşlarda görüleceği yanılgısına sahip olsa da kalp sağlığı her yaşta insanı etkileyen bir problemdir. İngiltere’deki Spire Bushey Hastanesi’nde görev yapan Kardiyolog Dr. Ameet Bhakai de kalp sağlığı konusunda hafife alınan bir belirtiye dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir